Nakupovanie nábytku nie je každodennou záležitosťou. Náklady spojené so zariaďovaním interiéru nie sú vôbec zanedbateľné a preto je dôležité, aby nábytok vydržal čo najdlhšie. Značnú časť finančného rozpočtu je možné ušetriť výberom kvalitného nábytku, ale rovnako aj vhodnou starostlivosťou oň.

Okrem samotnej starostlivosti o drevený povrch nábytku sú dôležité aj iné aspekty, ako vlhkosť či teplota ovzdušia v miestnosti.  Drevo je hygroskopickým materiálom, čo znamená, že má schopnosť absorbovať vlhkosť z prostredia, prípadne ju uvoľňovať späť. Pri absorbovaní vody drevo napúča, či naopak, pri jej uvoľňovaní sa scvrkáva. Meniace sa klimatické podmienky v miestnosti vyvolávajú procesy, ktoré nemajú na štruktúru dreva priaznivý vplyv.  Je potrebné postarať sa o to, aby skoky teploty neboli príliš veľké. Na nábytok tiež nepriaznivo vplýva príliš intenzívne slnečné svetlo, ktoré spôsobuje zmenu farby. Je preto dôležité nábytok v miestnosti vhodne umiestniť.

Jeden z dôležitých faktorov je vlhkosť vzduchu. Tá by sa mala pohybovať v rozmedzí od 40% do 60%. Nižšie hodnoty môžu spôsobovať praskanie, na to treba myslieť predovšetkým v zimnom období, kedy vlhkosť v dôsledku ohrievania miestnosti klesá. Vhodná vlhkosť však neprospieva len drevu, ale aj človeku. Pre sledovanie vlhkosti je možné využiť vlhkomer, či umiestniť do izieb zvlhčovače.

Starostlivosť o nábytok závisí aj od samotného povrchu, či ide o lakovaný nábytok alebo o olejovaný nábytok.

 

Starostlivosť o povrchy olejovaného nábytku

Na starostlivosť o olejovaný nábytok nemožno nikdy používať mokrú tkaninu. Na utieranie povrchov je potrebné využívať suchú textilnú handričku, okrem toho je možné povrchy takéhoto nábytku raz za niekoľko rokov oživiť nanesením vrstvy ľanového oleju alebo vosku. Zabezpečí sa tak zväčšenie ochrany dreva, ale plní to i estetickú funkciu. Nábytok získa hodvábny lesk a osviežený vzhľad, čo zaručí, že nábytok bude vyzerať opäť ako nový.

 

Starostlivosť o  povrchy lakovaného nábytku

Každý chce, aby mu nábytok slúžil čo najdlhšie. Na každodennú starostlivosť o povrchy nábytku z masívneho dreva je dobré používať suchú, poprípade vlhkú handričku. Tá nikdy nesmie byť mokrá. Existuje mnoho prostriedkov určených na ošetrenie nábytku, typu „Pronto“, je však potrebné nanášanie prípravku na handričku, nie priamo na nábytok. Je vhodné skontrolovať, či prostriedok vyhovuje nábytku a nespôsobí jeho znehodnotenie. Preto je potrebné najprv pretrieť málo viditeľné miesto.

 

Starostlivosť o nábytok v bodoch

- nábytok sa čistý suchou alebo vlhkou handričkou, nikdy nie mokrou

- na hrubé špiny sa nepoužívajú drôtenky ani žiadne ostré predmety, ktoré by poškodili povrch

- nábytok treba udržovať v suchu

- nepreťažujte zásuvky ani police (výsuvy sa vyrábajú v rôznych záťažových kategóriách)

- do výsuvov zásuviek by nemali padať predmety a nečistoty, ktoré by im mohli brániť v pohybe